fbpx
A 10 legtöbbet elkövetett hiba weboldal készítésnél

Írta:

február 10, 2021

A honlap beüzemelésénél, elkészítésénél sokan kapásból el szokták követni a leggyakoribb hibákat, amit érdemes azonnal kijavítani. A rosszul beüzemelt weboldal egyenlő a pénzkidobással, úgyhogy minél gyorsabban ellenőrizzük le a következő pontokat.

Manapság már nagyon sok alternatíva létezik weboldal készítésére, akár  ingyenesen is és gomba módjára szaporodnak a magukat webfejlesztőknek kiálltott „szakemberek”, így érdemes lehet kicsit utánanézni, hogy melyek azok a hibák, amiket kerülnünk kell egy sikeres weboldal készítésénél.

  1. Nincs a honlapnak célja

Sok weboldal első oldala csak és kizárólag a cégről szól. Viszont azt kell, hogy mondjam, ez egyáltalán nem érdekli a látogatót. A felhasználó a szolgáltatásokra és a termékekre kíváncsi, ne próbáljuk meg becsapni. Ha oktatni, eladni vagy szórakoztatni szeretnénk, akkor ez derüljön ki az első pillanatban, lehetőleg már néhány másodperc után.

  1. Nem a felhasználó a fontos

Félre kell tenni a saját elvárásainkat, és arra figyelni, hogy mit akarnak a vásárlóink. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy ki a célcsoportunk, és ismeri az elvárásaikat. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy ne akarjunk fűnyírót eladni babázó anyukáknak csak azért, mert mi a fűnyírást is szeretjük. Ha a felhasználó nem találja meg a neki való termékeket, akkor máshova fog menni és ott fog vásárolni.

  1. Rossz kulcsszavakat használunk

A magyar nyelv elég kacifántos, így nem mindegy, hogy milyen kulcsszavakat használunk. Fontos, hogy először elemezzünk. Mit keres a felhasználó? Melyik kulcsszó a legjobb? Esetleg használjuk inkább az egyik rokon értelmű megfelelőjét? A fenti példával élve, nem mindegy, hogy ágy babáknak, vagy kiságy kulcsszóra építünk.

  1. A webdizájn a legfontosabb

Nagyon gyakori hiba, amikor az emberek mindent megtesznek a tökéletes megjelenésért, de közben megfeledkeznek a tartalom fontosságáról. Sokkal előrébb jutunk, ha inkább egyszerű kinézetre törekszünk, viszont a tartalomban kitűnünk a több konkurencia közül.

  1. Nincs keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás ijesztő szónak tűnhet, de fontosabb, mint hinnénk. Ha az emberek beírnak valamit a keresőbe, akkor csak az első oldalt fogják nézni, talán a hatodik találatig. Azok, akik ennél lejjebb vannak, elveszítik a felhasználókat. A jó keresőoptimalizálás az elsők közé emelheti a honlapunkat.

  1. Nincs linképítés

Régen sokan hallottunk a linképítésről, és ez ma is fontos. Persze napjainkban máshogy kell rá gondolni, de akkor is szereznünk kell a honlapunkra mutató linkeket. A linkgyűjteményekbe általában ingyen tudunk regisztrálni, így első lépésnek tökéletes.

  1. Nem frissül az oldal

Mit gondolsz egy olyan weboldalról, ami legutoljára egy évvel ezelőtt töltött fel új cikket? Biztosan azt, hogy már nem működik. Igen, az emberek szeretik a friss tartalmat, és csak akkor járnak vissza rendszeresen egy oldalra, ha mindig találnak valami új olvasnivalót. Ráadásul a folyamatos frissítés a keresőoptimalizálásban is nagy segítségünkre lesz.

  1. Nem végzünk elemzést

Ha elkészült a honlapunk, akkor nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Most jött el az ideje az elemzésnek. Vannak olyan kifejezések, mint például a konverziós arány, amelyeket érdemes folyton figyelnünk. A Google Analytics szerencsére ingyenes megoldásként siet a segítségünkre, és a használatával tudni fogjuk, hogy mit kell javítanunk.

  1. Nem felhasználóbarát

A felhasználóbarát honlap azt jelenti, hogy a látogatónak azonnal meg kell találnia, amit keres. Készítsünk áttekinthető, egyértelmű és egyszerű oldalt, ami telefonon is tökéletesen működik.

  1. Csak eladni akarunk

Lehet, hogy a mi célunk az eladás, azonban a felhasználó meg akar oldani valami problémát. Használjuk a blogot arra, hogy megoldást nyújtsunk, és fokozatos vezessük rá a vásárlásra.

Kapcsolódó cikkek

8 tipp a jó weboldal elkészítéséhez

8 tipp a jó weboldal elkészítéséhez

Ha már van saját honlapod, akkor azért, ha pedig még nincs, csak most gondolkozol rajta, akkor azért lesz szükséged a következő 8 tippre. A saját weboldal létrehozása nagyon könnyűnek tűnhet, azonban kitűnni a több ezer hasonló találati lehetőség közül máris sokkal...

bővebben
7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

Reméljük, hogy a 2021 már nem tartogat nagyobb meglepetéseket, és nyugodtan folytathatja mindenki a munkáját és az életét. Viszont, ha a trendeket nézzük, akkor várható némi változás, már ami a weboldalakat illeti. Ha évek óta ugyanazt a dizájn használjuk, akkor...

bővebben