fbpx
Hogyan készíts hatékony animált magyarázó (explainer) videót?

Írta:

december 28, 2020

Egyre fontosabbá válik a videók hatalma, főleg, ha arra gondolunk, hogy az emberek nagy része ma már az online térben éli az élete jelentős részét. Azonban nem mindenki áll készen arra, hogy az arcát ország-világ előtt feltárja. Ilyenkor juthat eszünkbe az animált videó elkészítése.

Az animált videó segítségével lehetőségünk adódik bemutatni nemcsak szolgáltatásainkat, de egy-egy kampányunk során is hatékonyan felhasználhatjuk, akár hirdetések formájában.

Powtoon a profi szerkesztéshez

Ez a lehetőség a mi hangunkat vagy írásunkat használja fel, azonban nem kell hozzá kamera, hanem egy kedves, színes animáció. Most sokan azonnal a profikra gondolnak, de ma már mi is készíthetünk ilyet, ráadásul semmilyen programot nem kell hozzá letöltenünk.
Hogyan? Erre találták ki például a Powtoon nevű weboldalt. Egy kis angol nyelvtudással jópofa videókat tudunk készíteni, amiket ezután felhasználhatunk a weboldalunkon, és elküldhetjük akár az ismerőseinknek is.
A használat előtt azt kell eldöntenünk, hogy mennyire szeretnénk komolyan foglalkozni a videók gyártásával, mivel vannak ingyenes és fizetős opciók is. Az ingyenesnél maximum 3 perces videókat tudunk gyártani, amin mindig látszódni fog a weboldal vízjele. Ezt sajnos csak úgy tudjuk eltüntetni, ha fizetünk.
Amennyiben nem zavar a márkanév, akkor bátran próbáljuk ki az ingyenes lehetőségeket. A weboldal előregyártott sablonokkal vár mindenkit, így nem kell attól félnünk, hogy esetleg nekünk kell rajzolnunk valamit.
Első lépésként be kell regisztrálnunk. Ehhez a Sign up for free menüre menjünk rá, majd válasszuk ki a Facebook, Google vagy másik fiókunkat. Elég egy e-mail cím, ezután már be is tudunk lépni az oldalra.
Belépés után eldönthetjük, hogy inkább videót vagy prezentációt szeretnénk készíteni. A program mindkét esetben több mintát is felajánl számunkra, ahol az Edit gombbal tudjuk a szöveget megváltoztatni és szerkeszteni is.
A képernyő bal oldalán több elemet is találunk, amit egyszerű áthúzással tudunk az adott diába dobálni. Sok elem csak fizetés után érhető el, de még így is sok ingyenes közül válogathatunk kedvünkre. Ha inkább infografikákat szeretnénk beszúrni, akkor természetesen arra is van lehetőségünk.
A mentett videónkat a rendszer tárolja, viszont az ingyenes megoldásnál sokkal kevesebb online hely áll a rendelkezésünkre, mindössze 100 MB. Ha a fizetés mellett döntünk, akkor az éves havidíj sokkal olcsóbban jön ki, mint ha csak egy hónapra vásárolnánk, így ha hosszútávon is használni akarjuk majd, akkor érdemes lesz elgondolkodnunk ezen.
Ezzel a programmal online tudunk dolgozni, és jó minőségű explainer videókat tudunk létrehozni, bár egy kevés angol nyelvtudás nem árthat, de erre ma már szinte mindenhol szükségünk lesz a weben.

Loom, a gyors és egyszerű megoldásokhoz

De mi van akkor, ha egy sokkal gyorsabb megoldásra vágyunk? Valamit azonnal el kell magyaráznunk az egyik ügyfelünknek, és nincsen a közelünkben egy profi sem? Ebben az esetben nem kell animációval foglalkoznunk, hanem egyszerűen felvehetjük a képernyőt.
A Loom nevű alkalmazással egyszerre tudjuk a saját képernyőnket és magunkat is felvenni, így az ügyfél látja az arcunkat, de kényelmesen nyomon követheti az általunk megadott lépéseket is, amiket a képernyőnkön mi magunk mutatunk be neki.
Ráadásul a használata nagyjából ingyenes, csak akkor kell érte fizetnünk, ha nagyon sok (100-nál többet) videót akarunk készíteni. Ha ingyen szeretnénk használni, akkor csak be kell regisztrálnunk valamelyik internetes fiókunkkal, és már kezdhetjük is a felvételt.
Ezt azonnal tovább küldhetjük a csapattársainknak és az ügyfeleknek is, de ha szeretnénk, akkor külön szerkeszthetjük.

Kapcsolódó cikkek

8 tipp a jó weboldal elkészítéséhez

8 tipp a jó weboldal elkészítéséhez

Ha már van saját honlapod, akkor azért, ha pedig még nincs, csak most gondolkozol rajta, akkor azért lesz szükséged a következő 8 tippre. A saját weboldal létrehozása nagyon könnyűnek tűnhet, azonban kitűnni a több ezer hasonló találati lehetőség közül máris sokkal...

bővebben
7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

Reméljük, hogy a 2021 már nem tartogat nagyobb meglepetéseket, és nyugodtan folytathatja mindenki a munkáját és az életét. Viszont, ha a trendeket nézzük, akkor várható némi változás, már ami a weboldalakat illeti. Ha évek óta ugyanazt a dizájn használjuk, akkor...

bővebben