fbpx
8 tipp a jó weboldal elkészítéséhez

Írta:

március 10, 2021

Ha már van saját honlapod, akkor azért, ha pedig még nincs, csak most gondolkozol rajta, akkor azért lesz szükséged a következő 8 tippre. A saját weboldal létrehozása nagyon könnyűnek tűnhet, azonban kitűnni a több ezer hasonló találati lehetőség közül máris sokkal nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk talán. Szerencsére a következő pontok betartása tényleg segíteni fog ebben.

A weboldal készítés is egy szakma, amelyet lehet hobbiból is csinálni és vérprofin is. A vállalkozás komolyságától és piaci szerepétől függhet, hogy a tulajdonos mennyi figyelmet szentel online kommunikációjára, melynek az alapja a jó weboldal. A minőségi online megjelenés egy eszköz és elvárás is egyben.

  1. Legyen egyszerű a honlapod

Amikor az egyszerű szót halljuk, akkor hajlamosak vagyunk megijedni. Azonban ne gondolj arra, hogy a weboldalad kinézete fogja eladni a termékeidet és a szolgáltatásaidat. Sőt! Minél csicsásabb egy oldal, annál lassabban fog betölteni, és annál több tárhelyre lesz szükséged. Ezzel szemben a letisztult oldalak vonzzák a szemet, gyorsak, és könnyebben vezetik a felhasználót. Hiszen a cél az, hogy minél könnyebben és gyorsabban eljusson a vásárlásig a látogató!

  1. Jó navigáció

A navigáció annyit takar, hogy hány főoldal, aloldal, plusz oldal van a honlapon. Sajnos minél többel rendelkezünk, annál könnyebben el lehet tévedni majd a weblapunkon. Amikor weboldalt készítesz, akkor írd fel magadnak a legfontosabb oldalakat, majd nézd meg, hogy mit tudsz összeolvasztani. Sokkal fontosabb, hogy a kereső tartalma adja ki a terméket, hiszen ezzel a megoldással a felhasználó rengeteg időt megspórol majd és könnyebben megtalálja azt, amit keres.

  1. Ki a célcsoport?

Senki sem hozhat létre úgy weboldalt, hogy nincsen pontos célcsoportja. Nem mondhatjuk azt, hogy a mi termékünk mindenkinek való! Csak akkor fogsz tudni jól működő weboldalt létrehozni, ha előtte eldöntöd, hogy kiket akarsz megcélozni. A pontos célcsoport meghatározása gyakran megadja a színeket, a dizájnt, és a tartalom stílusát is. Elég csak az élelmiszerekre gondolni, ahol a prémium minőséggel eggyé vált a fekete szín a nagyobb gyártók marketing kampányainak köszönhetően.

  1. Saját domain név

Amikor az ember vállalkozáson töri a fejét, akkor el kell fogadnia, hogy ez pénzbe kerül. Manapság rengeteg ingyenes weboldalgyártó létezik, de ez csak arra jó, hogy gyakoroljunk. A vásárló szereti látni, hogy fontosnak tartod a saját márkádat, ezt pedig a saját domain név adja meg.

  1. Legyen logód

Akkor jövünk rá, hogy milyen fontos az arculat, amikor személyre szabjuk a weboldalt. Milyen logót tegyünk? Milyen színeket használjunk? Ha már kész logóval nyitod meg az új weboldaladat, akkor sok fejfájástól megkíméled magad. A logó kinézete, formája, színe nagy segítséget ad abban, hogy a weboldal többi része passzoljon hozzá.

  1. Optimalizáljuk a képeket

Ha már megemlítettük a logókat, akkor beszéljünk a képekről is. Ahhoz, hogy jól működő weboldalad legyen, meg kell ismerkedned a képoptimalizálással. Érdemes tudni a különbséget a PNG és a JPG formátumok között, ahogy a KB és MB is jól fog jönni.

Ne feledd, hogy minél nagyobb a kép, annál lassabban fog betölteni az oldal. Igaz, hogy csak tized, vagy századmásodpercekről beszélünk, de ezt pont elég ahhoz, hogy a felhasználó máshova kattintson.

  1. Mobilnézet

Minden bizonnyal te is egy számítógép segítségével fogod megtervezni a weboldaladat, azonban sosem szabad elfelejteni a mobilbarát megjelenítést. A képek, a betűk és a bekezdések is máshogy néznek ki egy telefonon. Ha pedig arra gondolunk, hogy az emberek 80%-a inkább a készülékén böngészik, akkor máris értjük, hogy miért annyira fontos ez a pont.

  1. Legyen olvasható

A dekoratív betűk jó ötletnek tűnnek, egészen addig, amíg nem nekünk kell elolvasnunk. A digitális tartalom elolvasásához inkább használj egyszerű betűtípusokat.

Kapcsolódó cikkek

7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

7 tipp, hogy hogyan legyen trendi a weblapunk 2021-ben is!

Reméljük, hogy a 2021 már nem tartogat nagyobb meglepetéseket, és nyugodtan folytathatja mindenki a munkáját és az életét. Viszont, ha a trendeket nézzük, akkor várható némi változás, már ami a weboldalakat illeti. Ha évek óta ugyanazt a dizájn használjuk, akkor...

bővebben
Milyen hosszúak legyenek a közösségi média videóink?

Milyen hosszúak legyenek a közösségi média videóink?

A közösségi média ereje ma már mindenki előtt közismert. Nem kell többet arról vitatkoznunk, hogy részt kell-e venni rajtuk, hanem inkább az a kérdés, hogy miként valósítsuk meg a jelenlétünket ezeken a platformokon. A bejegyzések és fényképek mellett a videók is...

bővebben